Het Landjuweel 2017 wordt een culturele manifestatie, waarbij de schutters laten zien wie ze zijn en wat ze doen. Dat is meer dan alleen op lepeltjes schieten, ringrijden, vendelen en feesten. “Ons thema is Old Dieks Naoberen”, zegt Loeters. “Er zijn voor je naasten is al sinds de Middeleeuwen één van de belangrijkste taken van de schutters. Schutterijen hebben tal van maatschappelijke taken. Die laten we vooral vrijdags tijdens het naobersymposium zien, waarbij ook commissaris van de Koning Clemens Cornielje aanwezig is.”

In aanloop naar het schuttersevenement laat St. Isidorus echter ook al haar maatschappelijke betrokkenheid zien. Zo startte ze vorig jaar een voedselproject voor de Voedselbank Montferland, waarbij er diverse groenten voor de minst bedeelden in de gemeente worden verbouwd.

Het gras op het zes en een halve hectare grote terrein aan de rand van Kerkwijk in de buurtschap Oud-Dijk is al geruime tijd ingezaaid. Mooi op tijd voor het Landjuweel dat er over precies een jaar wordt gehouden. “We verwachten hier op 23, 24 en 25 juni ruim drieduizend schutters te ontvangen”, zegt Bas Loeters, secretaris van de organiserende schutterij St. Isidorus.

Meer informatie over dit evenement: wwwlandjuweel.oud-dijk.nl

Landjuweel 2017 Didam Plok